Съвместен проект за сътрудничество с Уикипедия

сссссссссссввввввфдсфдсдфвжцссссссс

Нумизматично дружество „Филипопол“ и редакторът в българската версия на електронната енциклопедия „Уикипедия“, Владислав Неделев, започват съвместен проект за сътрудничество от 1 март 2015 година. Нумизматичното дружество предоставя за качване под свободен лиценз и във високо качество колекция от 236 снимки на 118 антични монети, сечени по времето на град Филипополис.По този начин Нумизматично дружество „Филипопол“ се надява да даде своя своеобразен принос за илюстрирането и повишаването на качеството на информацията в „Уикипедия“.

За колекцията

Колекцията съдържа някои добре запазени бронзови монети, сечени по времето на управлението на единадесет римски императори в периода от 81 г. до 222 г.н.е., измежду които Антонин Пий, Елагабал, Гета, Каракала, Комод, Марк Аврелий и Септимий Север.

За всяка монета от колекцията, Дружеството предоставя по две снимки – аверс и реверс, снимани от професионален фотограф с резолюция около 950×950 пиксела. Снимките са придружени от разчетените от специалисти-нумизмати надписи върху монетите, както и допълнителни данни като император, изсекъл монетата, период на управлението му и тегло на монетата.

За „Уикипедия“

Свободната енциклопедия „Уикипедия“ е най-популярната електронна енциклопедия. Нейната българска версия датира от 2003 година и понастоящем съдържа около 200 хиляди статии, а английската версия, създадена през 2001 година – около 4,7 милиона статии. За българското уеб пространство, „Уикипедия“ е един от най-често ползваните източници на информация, което накара и нас от Нумизматичното дружество „Филипопол“ да помислим как можем да допринесем с илюстрации и статии от областта на нумизматиката и историята на монетите.

Любопитен факт, който узнаваме от Списъка на римските императори в „Уикипедия“, е, че за образите на една немалка част от императорите на Древен Рим, ние можем да съдим само от техните портрети върху монетите, които са секли. Затова и като първа стъпка от нашето сътрудничество с редактора на „Уикипедия“ Владислав Неделев, предоставяме тази колекция от 236 снимки на 118 антични монети.

Кординационна страница в Уикипедия на български език.

За „Криейтив Комънс“

С настоящото сътрудничество, Нумизматичното дружество „Филипопол“ предоставя снимките на монетите под свободния лиценз „Криейтив Комънс Признание, версия 4.0“, CC-BY-4.0, който позволява копирането и разпространението на така лицензираното съдържание на всякакъв носител и формат, създаването на производни версии и използването на съдържанието в оригиналния и модифицирания вид за всякакви цели, включително и комерсиални. Единственото условие за ползване на съдържанието е при копиране и разпространение да се оказва признание на източника Нумизматично дружество „Филипопол“.

Дружеството декларира, че фотографът и нумизматите, извършили експертната дейност по разпознаване на монетите, са предоставили на Нумизматичното дружество „Филипопол“ правата си за разпореждане с тези снимки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>